Viva la Cuba! - Santiago de Cuba

Als laatste hebben we bij Tui een excursie geboekt naar Santiago de Cuba. De voormalige hoofdstad van Cuba ligt in het zuiden, eigenlijk in een vrijwel rechte streep naar beneden vanaf Guardalavaca.

Een tocht van meerdere uren waarbij we gezellige Cubaanse muziek op de achtergrond hadden, veel naar buiten konden kijken en konden genieten van de intens groene begroeiing en de leuke dorpjes en die onderbroken werd met een bezoek aan een boerderij. Er werd duidelijk in de bus gezegd dat deze boerderij aan de ene kant een goed beeld gaf van het boerenleven op Cuba, maar dat we ons aan de andere kant moesten realiseren dat deze mensen dubbele inkomsten hadden. Van het boerenleven en van het toerisme. Sommige luxe artikelen die we dus bij hen zagen, waren niet beschikbaar voor alle boeren.

Er waren allerlei hapjes met verse kokos voor ons klaar gemaakt, de boer liet ons vers kokoswater proeven en was druk bezig met koffie malen voor een vers bakkie koffie. Verder mochten we overal rondlopen en alles bekijken. We mochten zelfs het huis inlopen om foto's te maken en konden gebruik maken van het toilet buiten. De dieren, een paar varkens, wat kippen en een biggetje, liepen ondertussen vrij rond. Al waren ze wel een beetje bangig voor alle bezoekers die opeens kwamen.

Op een gegeven moment kwam zelfs de buurman langs met zijn kar waarvoor een os liep. Toegegeven, hij keek niet heel gelukkig, maar wat onwijs gaaf dat je dit nog zo tegen komt! Ik kon het dan ook niet nalaten om nog een foto te maken.

We reden verder en kwamen eindelijk in Santiago aan. Eerst reden we langs het huis wat ooit eens van de familie Barcardi was, waarna we naar het plein van de revolutie gingen. Elke stad in Cuba heeft een plein van de revolutie en op dit plein stond een immens standbeeld van generaal Maceo omringd door allerlei stukken staal die machetes moesten voorstellen. En natuurlijk een bord met een afbeelding van Fidel Castro.

Daarna heeft de bus ons afgezet in het centrum en zijn we middels een kleine wandeling aangekomen bij Parque Cespedes. Hier stond een prachtige kathedraal, net strak in de verf en aan de rand van het plein staat hotel Casa Granda. Dit hotel beschikt over een geweldig dakterras waar je voor 3 pesos incl. 1 drankje naar toe kunt.

Waar we van te voren geen rekening mee hadden gehouden, is dat Santiago veruit de warmste stad is in heel Cuba. Wel een droge warmte, maar zelfs ik had het bloedheet.

Na twee rondjes rondom het plein en het maken van de nodige mooie plaatjes zijn we dus maar snel naar het dakterras gevlucht en hebben daar genoten van een heerlijke Mojito. Rond 11.00 uur in de ochtend wellicht wel wat vroeg, maar hey, we waren al vroeg op!

 

Na een bezoek aan de stad zijn we naar een Restaurante El Morro aan de Caraïbische kust gereden. Dit restaurant ligt bij fort El Morro dat stamt uit de 17e eeuw. Toen we klaar waren met eten konden we een rondleiding krijgen in het fort. Hier hadden we echter beide niet zoveel zin in, dus we zijn de souvenirstalletjes buiten bij het restaurant maar langs gegaan. En toen dat alles klaar was stapten we weer in de bus voor de lange terugreis naar het hotel. Al met al een volle, maar zeker mooie en waardevolle dag. Santiago was alles wat ik ervan verwachtte en meer. Maar man, wat was het daar warm!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0